Salgótarján

Salgótarján régi ipari város amiről sajnos gyakan csak Győzike jut az emberek eszébe, pedig 1867-ben az országban elsők között épült vasút Salgótarjánig. A nagy múltú ipari városban korábban ipari üzemek sora működött, amelynek egy része több mint száz éves fennállású volt: Acélgyár, Öblösüveggyár, Síküveggyár, Tűzhelygyár, Bányagépgyár, Ötvözetgyár, Vegyépszer, BRG, Üveggyapot.... Mára ezeknek az üzemeknek a jó része sajnos eltűnt, időközben a kőbányák, és a város iparosodását elindító szénbányák is bezártak. Az ipar, néhány a régiekhez képest aprócska üzem kivételével halott, viszont, ha a jó oldalát nézem, tisztább lett a Tarján patak, valamint a völgybe szorult városka levegője.

Salgótarjánnak viszont van még egy egyenlőre kihasználatlan és kevesek által ismert kincse, a csodálatos természeti környezete.

Két vár figyeli egymást a közelben egymástól légvonalban 3 km-re, több geológiai tanösvény húzódik a környéken, a Medves fennsík Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja, körülötte két olyan a különleges bazaltorgonával, ami a világon csak négy helyen található…
Igazából ezt látni kell, ugyanis aki ezen a környéken egyszer már barangolt, az biztos, hogy később is visszatér ide.

(Meggyőződésem, hogyha jönne egy királyfi, sok-sok millióval a zsebében és a környék idegenforgalmának fellendítésére fordítaná - például többek között a fogaskerekű helyreállításra – a Medves fennsík és környéke felébredne csipkerózsika álmából, hisz a vidék meseszép. Ez viszont turisták hadát jelentené, ami némileg csökkentené a hely varázsát. Úgyhogy kedves látogató summa-summarum, jobban teszi, ha most látogat hozzánk, amíg a félig feledett vidék turistaútjain a túrázók köszönnek egymásnak és nem egymást lökdösve, kerülgetve tudnak csak haladni.)

 

Látnivalók a környéken:
(további információért kattintson a képre)

Salgótarján Szécsény Hollókő
Salgótarján Szécsény Hollókő
Salgó vár Somoskő vár
Salgó vár Somoskői vár Füleki vár
Salgóbánya erdészház
Somoskői vadaspark Eresztvény erdei játszótér Salgóbánya Erdészház
Somoskői bazaltömlés Kazár riolittufa Karancs kilátó
Somoskői bazaltömlés Kazár riolittufa

Karancs kilátó

Ipolytarnóc ősleletek Salgótarján bányamúzeum
Ipolytarnóc ősleletek Bányamúzeum Geológiai tanösvények
Szilváskő bazaltömlés csillagvizsgáló
Szilváskő Gedőc tető csillagvizsgáló Madách kúria Alsósztregova
sztupa Szentkút Losonc
Kőrösi Csoma S. emlékpark Szentkút Losonc
Salgóbánya látnivalók Karancs webkamera Salgóbánya környéki geoládák
Tourinform Salgótarján Karancs webkamera Geoládák a környéken

 

almavendeghaz@gmail.com
+36 30 219 6675
+36 20 423 4132

3100, Salgótarján
Damjanich út 66.